Historie

Touwfabriek Helmes B.V. heeft jarenlange ervaring in haar branche. De touwfabriek is opgericht in 1868 en is sindsdien uitgegroeid tot een betrouwbare partner voor zowel de Nederlandse als ook wereldwijde markt. Hieronder vindt u puntsgewijs een overzicht van de jarenlange historie:

Opgericht in 1868. Oprichter de heer B. Grobben

In 1910 overgenomen door Laurens Helmes onder de naam L. Helmes v/h B. Grobben.

In 1920 verhuisd naar de Dr.Huber Noodtstraat alwaar een nieuwe touwslagerij annex winkel werd gebouwd.

In 1947 namen Alouis Helmes en broer Fons Helmes de zaken over van moeder Helmes en dochter Demia. Samen met zwager Louis Hazersloot die de financiën verzorgde  werd het een echt familiebedrijf.

In 1950 werd de eerste machine geïnstalleerd en werd er een zadelmakerij opgericht.

In 1953 veranderde de naam in Firma L. Helmes, Touwslagerij en Groothandel.

Onder die naam bleef men verder werken vooral op landbouwgebied en met alle soorten touwproducten in de meest uitgebreide zin.

In 1962 werd de Naamloze Vennootschap opgericht. Het aantal personeelsleden was uitgebreid van 4 naar 30 in 1963.

Precies 100 jaar na de oprichting bouwde de familie een groot pand met kantoren plus een productieafdeling met opslagruimte aan de Plakhorstweg 7 op het Industrieterrein Keppelseweg.

In het nieuwe onderkomen bleef het bedrijf doorgroeien omdat het alert inspeelde op allerlei veranderingen in de markt, vooral de kunststof, het alternatief voor touw. Helmes kreeg te maken met touw in allerlei soorten, maten en kleuren.

Begin jaren zeventig bereikte Helmes een commercieel hoogtepunt, de opdrachten stroomden binnen en het bedrijf groeide naar 45 werknemers.

In de jaren 80 werden de successen minder. In deze moeilijke jaren was er te weinig oog voor de toenemende concurrentie op de wereldmarkt. De beperkte mogelijkheden om te investeren leidden ertoe dat in 1996 besloten werd de touwslagerij te verkopen aan de Wanders Holding Groep.

Grondlegger van deze holding is Henk Wanders, een broer van de toenmalige directeur Willem Wanders, die ruim dertig jaar in het bedrijf Helmes werkzaam was. Met hun gezamenlijke kennis wisten ze van de touwfabriek een gezond bedrijf te maken.

Alle inspanningen resulteerden in een uiterst efficiënte touwfabriek met een snel omstelbaar machinepark. Er werd geïnvesteerd in nieuwe machines en technieken  waardoor een gezond en technologisch hoogwaardig bedrijf is ontstaan waarin kwaliteitszorg een integraal onderdeel is geworden.

Overname Wellink BV

Wellink werd opgericht in 1825 en was aanvankelijk een touwslagerij. Door de aanschaf van twijnmachines, spoelmachines en vlechtmachines werd het bedrijf uitgebreid

in 1963 werd het bedrijf aangesloten bij de Kon.Ned.Textiel Unie, waarbinnen Wellink zich verplichtte om een miljoen kilo garens af te nemen van de fusiepartners. Hierdoor had Wellink verspreid over Twente een groot aantal loonbedrijven in de arm moeten nemen. Ze hadden op een gegeven moment 165 mensen aan het werk om de overschotten aan garens tot draad en koord te verwerken.

In 1972 toen de KNTU failliet ging, doordat het een te logge organisatie was geworden, sloot Wellink zich als enige aan bij de Bamshoeve Groep. Door een felle concurrentiestrijd met eerst de landen rond de Middellandse Zee en later ook Azië legde de ene na de andere  spinnerij het loodje. In 1978 werd Wellink opgenomen in SPINNERIJ NEDERLAND, die uit 6 werkmaatschappijen bestond.

In 1996 ging Wellink alleen verder onder de naam WELLINK B.V. gevestigd aan de Parallelstraat te Oldenzaal. Onder de hoede van WELNA B.V.

In 1999 werd het bedrijf Wellink uit Oldenzaal overgenomen door de Helmes Holding BV en naar Doetinchem gehaald waar het gemoderniseerd werd zodat er nu een computergestuurde twijnderij staat, waar dunne garens volautomatisch worden getwijnd voor de visserij, de voedingsindustrie, de vliegersport en vleesverwerkende industrie.

Wellink produceert grote hoeveelheden polyesternaaigaren voor het dichtnaaien van o.a. papieren zakken, alsmede biologisch afbreekbaar tomatentouw voor de tuinbouwsector.

De producten worden aangeboden op conen van verschillend gewicht en het garen wordt omgespoeld met wilde wikkeling of met precisie wikkeling al naar gelang de wensen van de klant. Een groot aandeel van de productie van naaigarens wordt geëxporteerd naar Frankrijk

OVERNAME TWIJNDERIJ T.I.D. B.V.

Twijnderij T.I.D. B.V. is een loontwijnderij. Het bedrijf was sinds 1960 actief onder de naam Textielindustrie Denekamp B.V.

Het bedrijf verrichtte als loontwijnder vele opdrachten voor Wellink B.V. en werd dan ook in 2002 na het faillissement overgenomen door de Helmes Holding B.V. zodat door deze overname de continuïteit van Helmes en Wellink kon worden gegarandeerd.

Het bedrijf werd voortgezet onder de nieuwe naam Twijnderij T.I.D. B.V. en is actief op het gebied van twijnen van diverse soorten garens.

Het bedrijf is in het najaar van 2005 overgeplaatst naar Doetinchem waar de activiteiten zijn voortgezet op de Plakhorstweg no.7

De doelstelling is een hoogwaardige kwaliteit en een snelle levertijd te realiseren.

De twijnderij bestaat uit 2 afdelingen te weten:

de vezeltwijnderij en de filamenttwijnderij.

De vezeltwijnderij heeft een garenbereik effectief NE 2 t/m NE 34 en een twistbereik van 100 t/m 1000 tpm. Er worden alle soorten garens en mixen van katoen, polyester etc. getwijnd.

De filamenttwijnderij heeft een garenbereik van 2200 tot 132.000 Dtex en een twistbereik van 20 t/m 200 tpm. Er worden mono en multifilamenten zoals polyester, polyamide, polypropyleen etc. getwijnd.

Ook bij T.I.D. is de binnen- en buitenlandse vraag naar verwerking van hoogwaardige garens toegenomen zoals Dyneema, Twaron, Kevlar en Technora.

OVERNAME LÖVENSTEIN

In 2008 heeft Touwfabriek Helmes-Wellink BV S. Lövenstein B.V. overgenomen.

S. Lövenstein B.V. heeft als Textiel- en Plasticfabriek S. Lövenstein B.V. ruim 70 jaar diverse koordproducten ontwikkeld waaronder het in slaapkamers vertrouwde trekkoordje met lichtgevende knop.
Per 1 januari 2008 zijn onze (trek)koordactiviteiten overgegaan naar Touwfabriek Helmes-Wellink BV.

Naast de (trek)koordproductie heeft S. Lövenstein B.V. zich ook toegelegd op veiligheidsproducten ten behoeve van sociale alarmering.

Ga terug naar de vorige pagina